România va fi reprezentată de cea mai bună echipă de tineri pasionați de robotică și explorarea spațiului cosmic la cea mai importantă competiție internațională de rachete care va avea loc în Statele Unite ale Americii. Este pentru prima dată în istorie când o echipă din țara noastră va participa la o astfel de competiție de o asemenea anvergură.
Echipa 2Space, formată din 30 de tineri pasionați de explorarea spațiului, se pregătește să reprezinte România la prestigioasa competiție internațională Cupa Space Port America, dedicată lansării de rachete.
Aceasta marchează primul moment în care o echipă românească participă la un astfel de eveniment, demonstrând inovația și abilitățile tehnice ale studenților din țara noastră.
2Space și-a demonstrat deja competența în acest domeniu, proiectând, construind și lansând cu succes o rachetă la o altitudine de aproape 9.000 de metri, în premieră pentru Europa de Sud-Est. Cătălin Chelmuș, liderul 2Space, a subliniat eforturile și pregătirea intensă depuse de echipă pentru a se ridica la nivelul competiției internaționale.
Racheta pe care echipa o va prezenta în America este o creație impresionantă, depășind 3 metri în lungime și având capacitatea de a zbura până la 10.000 de metri cu o viteză supersonică. La Cupa Space Port America vor fi prezente 126 de echipe din 24 de țări, inclusiv reprezentanți din România.
Această competiție vine ca o continuare a succesului echipei 2Space, care a realizat prima lansare de rachetă din România și din sud-estul Europei acum un an. Pentru a împărtăși pasiunea lor cu publicul, Universitatea Politehnica organizează duminică, 11 iunie, festivalul SpaceFest, unde vor fi prezenți trei astronauți, inclusiv celebrul Dumitru Prunariu. Acest eveniment oferă oportunitatea de a aduce spațiul mai aproape de oameni și de a încuraja noi generații să se implice în explorarea cosmică.
Spaceport America este primul port spațial comercial construit în acest scop din lume. Complexul de lansare autorizat de FAA, situat pe o suprafață de 18.000 de acri adiacentă poligonului de rachete White Sands al armatei SUA din sudul statului New Mexico, are un mediu propice rachetelor, cu un spațiu aerian restricționat de 6.000 de mile pătrate, o densitate scăzută a populației, o pistă de 12.000 de picioare pe 200 de picioare, complexe de lansare verticală și aproximativ 340 de zile de soare și umiditate scăzută.
Cupa Space Port America este cea mai mare competiție de inginerie a rachetelor din lume. Complexul de lansare autorizat de FAA, situat pe o suprafață de 18.000 de acri adiacentă poligonului de rachete White Sands al armatei SUA din sudul statului New Mexico, are un mediu propice rachetelor, cu un spațiu aerian restricționat de 10.000 de km pătrați, o densitate scăzută a populației și o pistă de lansare de 3,65 km, potrivit spaceportamerica.com.